Érdekes hírek

Magyar romák a Rom e Sintoban

altA cigányság olaszországi folyóirata a Rom e Sintoalt
2011. novemberében egy cikket közölt az európai cigányság Vatikáni zarándoklatáról. 2011. júniusában boldog Ceferino kettős jubileuma alkamával (születésének 150., halálának 75. évfordulója) XVI. Benedek pápa fogadta egész Európából a cigánypasztoráció képviselőit, aki
elkötelezettek az egyházban, a cigányság evangelizálásának területén.  A minegy kétezer, többnyire roma küldött együtt ünnepelt a szentatyával. A folyóirat a magyar küldöttség néhány tagjával közölt fényképet Boldog Ceferino szabadtéri kápolnájában, Boldog Ceferino szobra előtt.
 
Szintén ebben a számban írtak arról a jó hírről is, hogy a magyar cigányok között terjed Boldog Ceferino tisztelete és mindez szolgálja Ceferino szentté avatásának ügyét. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Vanyarcról, a közösségből születő életről

Zöld az erdő, zöld a hegy is    
A szerencse jön is, megy is
Gondok kése húsunkba vág
Képmutató lett a világ
Egész világ ellenségünk
Űzött tolvajokként élünk
Nem loptunk mi csak egy szeget
Jézus vérző tenyeréből
 
 Ez a dalszöveg sokat elárul, ha figyelmesen olvassuk. A teremtés óta jelen vagyunk a világban, vándorolunk, bujdosunk, szégyenkezünk. Az évszázadok alatt felépült előítélet falait nehéz ledönteni, de talán közösen sikerülhetne, ha mindenki egy téglát kivésne a falból. Egyetlen téglát lebontana. 

folytatás

 

Boldog Ceferino ábrázolás egy magyar templomban, Decsen

 
 A tolnamegyei Decs községben a templom frontfalképén jobb oldalt, Szent Erzsébet és Pio atya alakja mellett szerepel boldog Ceferino alakja is.

Folytatás...

   

Új adatok boldog Ceferino vértanúságáról

Jose Martinez Lahuerta atya volt a fiatal pap, akiért boldog Ceferino föllépett? Letartóztatják elPelét

 A spanyolországi caspe-i Szent Ágoston kolostorban él Valentin Martinez Gracis ferences atya. Elmondta, hogy nagybátyja volt Jose Martinez Lahuerta, akinek védelmében boldog Ceferino Barbasztró utcáján felemelte szavát, és végül hitéért megölték. Az akkor 33 éves Jose atyát is megölték. Jose Martinez Lahuerta atya magas erőteljes embere volt, hangja betöltötte a templomot, szépen énekelte a tenor szólamokat. Nagyon okosan végezte a dolgát a katedrálisban és templomon kívül is.

 

Folytatás...

 

Újabb boldoggá avatások előkészületben a cigányság soraiból

  Juán Rámon Gil Torres (1887-1936) a harmadik cigány származású személy, akinek kanonizációja, mártirium okán altszóba került a Katolikus Egyházban, a már oltárra emelt Ceferino Gimenez Malla és a most boldoggá avatásra váró, Ameriából való, Emilia Fernandez Rodrigez asszonyon kívül  (1914-1939)

Folytatás...

   

3. oldal / 5