Érdekes hírek

Cigány származású miniszterelnök Braziliában

Juschelino Kubitschek de Oliveira és felesége  Brazilia egykori miniszterelnöke (1956-61)Az 1800-as években egy cigány család érkezett Brazíliába az Osztrák-Magyar Monarchiából, Csehországból. Ebből a családból született 1902 szeptember 12-én Juscelino Kubitschek de Oliveira, aki sebészorvos lett, majd politikaipályára lépett, 1956-ban pedig Brazilia elnökévé választották. 1957-ben kezdte megvalósítani nagy tervét, amellyel Brazília történelmébe is beírta nevét: fölépítette az ország fővárosát, Braziliát. 1961 után parlamenti képviselőként tevékenykedett tovább. A később a diktatúra idején börtönbe zárták ugyanazon törvények alapján, amely alapján üldözték dom Herder Camarát, a vértanúvá lett érseket is. Kubitschek elnöksége idején nyitva ált az elnöki palota minden cigány ember előtt, az elnök többször részt vett a cigányok ünnepségein is. 1976-ban halt meg.

 

Püspöki körlevél a cigányok és gádzsók kapcsolatáról

altVicenza püspöke, mons. Cesare Nosiglia körlevelet adott ki a cigányok és gádzsók közötti kapcsolat nehézségeiről A körlevél címe: „Ugyanannak az Atyának gyermekei - az emberiség töredékei a városon belül és a városon kívül” A körlevél következő megszólításokkal kezdődik:

  • „Vicensa Egyházához, amely a befogadó keresztény közösségek által igen gazdag a béke jeleiben,
  • A Roma és szinti testvérekhez, azon nép gyermekeihez, akiket még nem eléggé ismerünk, és nem eléggé szeretünk,
  • És mindazokhoz az intézményekhez és jóakaratú emberekhez, akik egyházmegyénk  területéhez tartoznak. 

A körlevél igen előremutató megfontolásokat vet föl. A cigánysággal való „ közös jövőnk” kérdéseire keresi  a választ európai távlatba állítva.

   

5. oldal / 5