2015 - Római zarándoklat

,,Ti nem az egyház peremén, hanem a középpontjában, az egyház szívében vagytok” – mondta VI. Pál pápa 1965-ben a poméziai cigánytáborba érkező romáknak, szintiknek, kálóknak, stb. Ez a mondat annyira visszhangzik azóta is a cigánypasztoráció köreiben, hogy idén októberben jubileumi zarándoklatra indultak az európai cigány közösségek, hogy VI. Pál pápa szavainak 50. évfordulójára emlékezzenek és tiszteletüket tegyék Ferenc pápánál. Magyarországról közel 150 fő vett részt a zarándoklaton, cigányok és nemcigányok egyaránt, több egyházmegyéből.

A négy napos program igen mozgalmas volt. A San Callisto katakombánál a vértanúk lelkületével találkoztak a magyar csoport tagjai, majd igazi zarándokok módjára gyalog érkeztek a Lateráni bazilikához, valamint a Szent Lépcsőhöz és a Colosseumhoz. Megrendítő élmény volt a Colosseumnál az európai közösségekből összegyülekezet sok ezer roma keresztútjáró közös éneke, imája. A keresztút szövegét Claude Duma, a CCIT elnöke, roma származású pap, a franciaországi cigánypasztorációval megbízott referens írta. A második napon a Santuario Nuovo della Madonna del Divino Amore kegyhelyre látogattak a zarándokok, ahol Antonio Maria Veglió bíboros, a Vándorlók és Útonlévők Pápai Tanácsának elnöke celebrálta a szentmisét. E helyszínen Boldog Ceferino „ falak nélküli, szabadtéri kápolnáját”, és benne az első oltárra emelt cigány ember szobrát is megtekinthettük. Itt Dr. Székely János püspök atyával imádkozhattunk Ceferino közbenjárásáért. A délután folyamán a Santa Maria Maggiore bazilikához is alkalom nyílt ellátogatni, s megtekinteni a jászol ereklyét és a Mária kegyképet, amely előtt Ferenc pápa is sokat imádkozik.

A zarándoklat egyik legemlékezetesebb eseménye volt a harmadik nap, amelyen a Szent Péter bazilikában vehettünk részt szentmisén, majd Ferenc pápával találkozhattunk. A pápai kihallgatás a VI. Pál teremben zajlott, több ezer roma ember jelenlétével. Székely János püspök atya mellett, hazánkat Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek atya is képviselte a püspökök sorában. (Ferenc pápa beszéde ide kattintva olvasható.)

A zarándoklat utolsó napján a magyar résztvevők Assisibe látogathattak el, ahol Szent Ferenc sírjánál imádkoztak és a bazilika gyönyörű freskóit tekinthették meg. A Budapestről induló zarándokok közt részt vettek a Ceferino Ház felnőtt és ifjúági közösségének tagjai, a Boldog Ceferino Lovagrend tagjai, valamint Majnek Antal püspök atya közreműködésével, kárpátaljai testvéreink is. Az esztergomi zarándokokat Székely János püspök atya kísérte a buszon is, a Nyíregyházi résztvevők pedig a görögkatolikus egyház képviseletében utaztak az eseményre.

2015

 

Tételek 
 

 

Phoca Gallery