„… legyetek ti is közösségben velünk. A mi közösségünk ugyanis közösség az Atyával és Fiúval, Jézus Krisztussal.” (ld. 1 Ján. 1,3.) 

A XVI. Cigánypasztorációs Konferencia:
Teljes közösség Krisztussal az Egyház szentségeiben

Az idén lehetőségünk adódik már szeptemberben megtartani a cigánypasztorációs konferenciát. Az egész ország egy izgalmas nagy esemény készületének lázában ég: 2020-ban Magyarország ad otthon a Nemzetközi Eucharisztikus Világkonferenciának. Ennek a jegyében az idén az egri konferenciánkon szemügyre vesszük az Eucharisztia helyét a cigánypasztorációban, ill. bekapcsolódásunkat az Egyház szentségi közösségébe. Előadóink között szerepel Székely János püspök úr, dr. Beer Miklós püspök úr, fölkértük Majnek Antal püspök urat, Tomka Ferenc atya pedig a szentségekről fog beszélni. Lakatos Péter, a Tudományos Akadémia munkatársa, beszámol a szentmise szövegének romani fordításáról. Dr. Versegi Beáta nővér tart beszámolóra a nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületéről. Ezen kívül házaspárok, fiatalok és közösségek osztják meg tapasztalataikat arról, hogy hogyan változtatja meg az Eucharisztikus Jézussal való találkozás az életüket. Beszámolót kapunk a kárpátaljai szentségi pasztorációról, és a roma szakkollégiumok működéséről egy sajátos szempontból.
A konferencia szakmai továbbképzés, olyan személyeknek szól, aki elkötelezetten dolgoznak az Egyházért és a cigányságért. Ezért kérem, hogy 18 év alatti személyeket egyáltalán ne hozzunk. Csak olyan munkatársak jöjjenek, akik hosszú idő óta, tevékenyen bekapcsolódnak a lelkipásztori munkába. Egy-egy település egy kezdeményezéséről maximum 2-3 munkatársat tudunk fogadni, mert a ház befogadóképessége ennyire ad lehetőséget.
A konferencia első két napját a Boldog Ceferino Intézet és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász „Cigánypasztoráció a Kárpát-medencében – egyházi és civil szakemberek szociális érzékenységének növelése” elnevezésű projektje (EFOP-5.2.2-17-2017-00046) támogatásával tudjuk megrendezni. Az anyagi keretek szűkössége miatt kérjük azonban, hogy a résztvevők fejenként 2000 Ft-tal járuljanak hozzá a konferencia utolsó napjának költségeihez. A hozzájárulást a Szent Erzsébet Segítő Alapítványnak az OTP Bank 11742056-20054427 számlaszámán kérjük előre befizetni, vagy legkésőbb a regisztráció alkalmával a helyszínen.
A konferencia időtartama: szeptember 27., csütörtök ebédtől szeptember 29. szombat ebéddel bezáróan (csütörtöktől-szombatig)
Helyszíne: Szent János Lelkigyakorlatos Ház. (Eger, Foglár u. 6.)
Előadóink mellett újabb beszámolókat hallhatunk eddig ismeretlen cigánypasztorációs helyszínekről. Szakemberek vezetnek be bennünket a titokba, hogy hogyan válnak javunkra a cigánypasztorációban az évszázados lelkiségek és az újabb kor megújulási lelkiségei, mozgalmai. Megismerkedhetünk egymás tapasztalataival, hogy küldetésünket még eredményesebben tudjuk teljesíteni. Keressük együtt a lelkipásztorkodás járható útjait!
Az idei évben is lehetőséget adunk arra, hogy a folyosón, kihelyezett paravánokon képes-szöveges bemutatkozásokkal közkincsé tegyük tapasztalatainkat, munkánkat. Tehát kérjük, hogy bemutatkozásként ki-ki állítson össze a maga munkájáról, településéről egy táblát képekkel leírásokkal, hogy érkezéskor kiállíthassa.
A jelentkezési lap letölthető ceferino.hu honlapról, itt, kérjük kitöltve a ceferino@vaciegyhazmegye.hu drótposta címre, vagy postán, legkésőbb 2018. szeptember 20-ig a Ceferino Ház, 2656 Szátok, Kossuth u. 54 levelezési címre visszaküldeni, hogy a szervezés további teendőire jusson idő. Minden résztvevő számára külön jelentkezési lapot kérünk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!