Érdekes hírek

Cigányok világnapja

 A cigányság világnapját március 19-én és április 8-án tartjuk.

Folytatás...

 

A világ első lovari bibliafordítása

Megjelent a teljes Biblia cigány fordítása

alt2008. december 23-án a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat és a Hungarofest Kht. – Reneszánsz Programiroda sajtótájékoztatójának keretében Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese bemutatta a teljes Biblia cigány (lovári) fordítását, amely a világon elsőként hazánkban jelent meg.

 

 

 

Bővebben: A világ első lovari bibliafordítása

 

Az Isten Igéje közösséget épít, az Egyház közösségét: Vándorevangélium

altA Biblia évében a Váci Egyházmegye területén is működni kezdtek vándorevangélium csoportok, többek között Mátraverebélyen. A programban résztvevő 10 család egyikénél a hónap három estéjén „vendégeskedik” a díszes bibliaoltár. Három nap után továbbadják a következő családhoz, és a hónap végén a tíz család együtt ünnepel. A legerőteljesebb üzenete ott van a közös áhitatnak, ahol cigány és nem cigány családok közösen gyűlnek össze a Biblia körül. Isten Szava összeköti őket testvériségben, Isten gyermekeinek szabadságában. (Pl. Vanyarcon)

 

Bővebben: Az Isten Igéje közösséget épít, az Egyház közösségét: Vándorevangélium

   

A Ceferino Ház híre a Milánói Egyházmegyében

A Milánoban kiadott „Rom e Sinto”, a Canonizációs Bizottság lapja, 2007. évi 10. száma elismerő cikket közölt a Váci Egyházmegye Ceferino Házának alapításáról és tevékenységéről, és a magyar cigányevangelizáció néhány eseményéről.

Bővebben: A Ceferino Ház híre a Milánói Egyházmegyében

 

Az indiai cigánypasztoráció ma

Mathias Bhuríya

Indiában 18 millió vándorló életformát folytató cigány él. (Ezt a 18 milliót sokszor nem számolják hozzá a világon élő cigányok összlétszámához, amikor 17 milliós összlétszámról beszélnek.) Közülük három millió az u.n. Bhill csoporthoz tartozik,  akik Rajastan és Madianprdesh tartományban szétszóródva élnek. Ebből a csoportból származik Mathias Bhuriya a cigánypasztorációért felelős lelkipásztor, aki 2003-ban a budapesti cigánypasztorációs világkonferencia alkalmával Magyarországon is járt, beszámolt Indiai helyzetről a konferencián.

   

4. oldal / 5