Május 16-án a gödöllői Szent István Egyetem aulájában Katolikus Cigány-Nemcigány Találkozóra minden várakozáson felüli számban érkeztek a testvérek. Csaknem kilencszázötvenen jelentkeztek, ezzel szemben több mint ezer részvevő érkezet. „Egyek Krisztusban!” foglalta össze a szentírási mottót a találkozó címe. A köszöntések, a harmincnál is több településről érkezőknek szóltak, a találkozó résztvevői  köszöntötték Székely János püspök atyát, mint a MKPK cigánypasztorációért felelős püspökét. Megható volt a pillanat az ároni áldás eléneklése közben, melyben a csaknem 1100 részvevő spontán kézfölemeléssel fejezte ki befogadó szeretetét a püspök iránt. A szentmisét és az elmélkedés megkapó hasonlattal érzékeltette, hogy a testvérek nem jelentenek terhet egymás számára akkor sem, ha a felebarát mindig erőfeszítést kíván. A szent Pál évi találkozó szentmiséjén először szólalt meg lovari nyelven, Varga Gusztáv által szerzett dallamon a szentmise Uram irgalmazz és a Szent vagy tétele.

A beszámolók, tanúságtételek, megjelenítették, például a két szegedi kispap elmondásában a szeminárium világát, ahova világból behatolt a cigány és nemcigányok közötti távolság, de a papságra készülők evangéliumi szeretetre törekvése képes volt áthidalni egy kis kedvességgel, jópofa humorral. A felszólalók elvezettek bennünket abba a faluba is, ahol a cigány gyerekekkel való foglalkozás helyszínének megteremtése érdekében sok jóakaratú ember cigányok és nemcigányok fogtak össze, hogy helyet biztosítanak a gyerekenek a tanuláshoz, a közösségi élethez. Megjelent lelki szemeink előtt az a falu is, amelyben a kurzilló átformálta közösség életét, bevonta az egyházközség közösségi életébe cigányokat és nemcigányokat egyaránt. Délután különbőző felekezetek egyházak lelkészei (evangélikus, görög katolikus, református, a cigánymisszió) bekapcsolódtak a közös imába a társadalmat megosztó gyűlölet áthidalásáért.
A „Minénk a színpad”  délutáni kavalkádjában egyre nivósbb előadásban jelentek meg a táncok, zene és énekdarabok, szentírási jelenetek. A sorsolás nyertesei a dejtári gyerekek és felnőttek boldogan vették birtokba a tortát.