Családi majális Dejtáron
Gyermekem, családom, közösségem címmel, Boldog Ceferino egyházi ünnepéhez kötődve tartottunk családi majálist Dejtáron. Az egész napos rendezvényen közel 160 gyermek és felnőtt volt ott Valkóról, Kállóról, Vanyarcról, Becskéről, Ludányhalásziból és Esztergomból is.
Nagy öröm volt megtapasztalni a dejtáriak fogadtatását. A helyi önkormányzat együttműködése, az általános iskola vezetőjének jelenléte, valamint az ott élő cigányok és nemcigányok segítőkészsége és érdeklődése egyaránt emelte a rendezvényünk szépségét.
A családi majálisunk Boldog Ceferino bemutatásával kezdődött. Az első boldoggá avatott cigány ember példamutató életét a Ceferino Ház munkatársa, Bari József előadásából ismerhettük meg. Betekinthettünk Ceferino nehéz gyermekkorába, a cigány szokások szerinti nősülésébe, az örökbefogadás pillanatába, az irgalmas cselekedeteibe, majd az egyházzal való kapcsolatának épülésébe és vértanúságába is. Az előadást követően ünnepi szentmisét Dúl Géza atya és Horváth József plébános atya mutatta be. Dúl Géza prédikációjában kiemelte: Ceferino nem volt tanult ember, az egyház mégis oltárra emelte. Ceferino hitből fakadó bölcsessége és szeretete megtanít bennünket a felebaráti szeretetre, így a nemcigányokkal való kapcsolat építésére is. Ahogyan a dejtáriak fogadták az ide érkező cigányembereket, az is egy tanúságtétel – tette hozzá. A szentmisén a Ceferino Ház cigány származású akolitusai szolgáltak, valamint a családi napközi hálózat gyermekei ministráltak. A szentmiséről körmenetben mentek át a jelenlévők a majális helyszínére.
A focipályán frissen vágott füvön, szépen díszített színpaddal, padokkal és asztalokkal vártuk a vendégeket. Az érkező csoportok ,,ajándékul hoztam” mottóval léptek a színpadra és adtak elő Boldog Ceferino életéből egy-egy részletet. A gyermekek előadásai igazán különbözőek voltak, rendkívül kreatív és színes jeleneteket láthattunk. A kulturális műsorok végén a Boldog Ceferino Alapítvány tánccsoportja is fellépett, latin és cigány táncokkal kápráztatták el a jelenlévőket. A műsorok után a majális egyik legizgalmasabb része következett, focimeccset játszott az esztergomi cigány csapat a Ceferino Ház amatőr csapatával. Mindeközben a családok vetélkedőn vehettek részt, ahol mindenféle ügyességi és közösségépítő játékok szerepeltek. Csemer Csaba, a Boldog Ceferino Lovagrend tagja gulyással kedveskedett a résztvevőknek, akik a sok sok mozgás után jóízűen ettek együtt. A program négy óra után fejeződött be, Boldog Ceferino litániával, a helyi templomban.
A családi majális szervezője a Szent Erzsébet Segítő Alapítvány volt. Támogatóink: Váci Egyházmegye, Nemzeti Családi és Szociálpolitikai Intézet, Dejtár Község Önkormányzata. Partnerünk: Boldog Ceferino Családi Napközi Hálózat, Boldog Ceferino Alapítvány.