„Legyetek tehát irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas.” (Lk. 6,36) mottóval rendezte meg idén a 13. roma zarándoklatot a Ceferino Ház és a Szent Erzsébet Segítő Alapítvány. Több mint 700 zarándok érkezett Mátraverebély-Szentkútra július 2-án, az ország különböző településeiről és egyházmegyéiből. Budapest, Kálló, Mikóháza, Balajt, Csobánka, Érd-Parkváros, Esztergom, Becske, Kerecsend, Nagymaros, Ózd, Valkó, Alsóvadász, Köröm, Salgótarján, Hernádvécse, Szátok, Szanda, Miskolc és további számos település cigány és nemcigány közösségei jöttek el a találkozóra.
A zarándoklaton Szocska A. Ábel atya, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli kormányzója tartott elmélkedést az irgalmasság témájában. A beszédet követően cigány emberek tanúságtételeit hallhattuk. Csemer Csaba és felesége úgy döntött, hogy a várhatóan magas forgalom ellenére, vasárnap zárva tartják élelmiszerboltjukat, hiszen a szentmise számukra fontosabb és egy egész hétre feltöltődést nyújt. Gyöngyösi Gyula tanúságtételében elmondta, hogy a nemcigányok szerepe és a mi nyitottságunk milyen fontos a megtérésben. Hozzátette: az Egyház nem csupán néhány nemcigány ember, aki nem lát szívesen a templomban, mert cigány vagyok. Az Egyház az, amelyet 2000 éve Jézus alapított. A 13. roma zarándoklaton a Váci Egyházmegye püspöke, Beer Miklós is látogatást tett és köszöntötte az egybegyűlteket.
A nap közepén az ünnepi szentmisét Balogh Péter, cigány származású kaposvári káplán celebrálta, aki köszöntötte a zarándokokat, majd Sarlós Boldogasszony ünnepének üzenetét hozta közelebb hozzánk prédikációjában. A közös ebédet követően az érkező gyermekcsoportok kulturális műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Ének, zene, evangéliumi jelenet és versmondás is gazdagította a délutánt.
Köszönjük a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatását, a szentkúti ferencesek szeretetteljes és segítőkész fogadtatását, valamint a Boldog Ceferino Családi Napközi Hálózat gyermekfoglalkozásokban nyújtott segítségét!