Egyházmegyei cigány találkozót tartottak Egerben, 2011. április 30-án. A találkozót az egri bazilikában ünnepi szentmisével nyitották meg, melynek keretében Dr. Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte a mintegy kétezer, az egyházmegye szinte minden tájáról érkező részvevőket. Több mint 40 településről érkeztek zarándokok.
A homíliát Dr. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök mondta. Beszédében megemlékezett Boldog Ceferino Gimenez Malla-ról, az első cigány emberről, akit oltárra emelt az Egyház. A püspök atya a továbbiakban beszélt  a házasság és a család fontosságáról, majd arról: Ebben a Hazában csak együtt boldogulhatunk. Mi a szeretetről akarunk tanúságot tenni. Krisztus útját akarjuk járni. Milyen szép lenne megtanulni Isten szemével látni a másikat.” Kitért arra is, hogy Boldog Ceferino is bátran beengedte életébe Krisztust, s a holnap boldoggá avatandó II. János Pál pápa is e szavakkal kezdte meg szolgálatát:Ne féljetek!…”, éppen ezért azt kívánta a jelenlévőknek, hogy ne féljenek megnyitni szívüket Krisztus előtt. „Nyissátok meg a szíveteket és életeteket Krisztus előtt. Engedjük be Őt családjainkba és otthonainkba.” – mondta végül Székely János.
Ezt követően  a Szent József Kollégium Diákkonyhájának jóvoltából kaptak ebédet a résztvevők, hogy egy kis felüdülés után a délutáni tanúságtételekre és programokra térjenek vissza a Főszékesegyházba. Ennek keretében keretében Dúl Géza cigánypasztorációs referens, a Ceferino Ház evangelizációs csoport néhány tagja, a Kazincbarcikai Szakképző Iskola, a karcagi Szent Pál Általános Iskola és a marista testvérek, a Cursillo mozgalom és a szedrőládiak, valamint a körömi, az arlói, a törökszentmiklósi, a miskolc-vasgyári közösségek és a gyöngyösi Kolping csoport tettek tanúságot illetve adtak elő zenés, táncos műsort. Többek közt Boldog Ceferino életét bemutató színdarabot és liturgikus táncot is láthattak a jelenlévők. A program az egyes közösségeknek ajándékozott Boldog Ceferino képek átadásával és ünnepélyes áldással zárult.
(forrás: eger.egyhazmegye.hu, ahol további képek is megtekinthetők a találkozóról)