Március 21 – 28 között rendezte a CCIT a 2012. évi nemzetközi cigánypasztorációs konferenciát „Milyen jövőkép állítható szembe az egyre strukturáltabbá, kirekesztőbbé váló társadalommal?” címmel, a portugáliai Fatimában.

A találkozás ebben az évben is nagyon szép és magas színvonalú volt. Joao Luis Alves Cesar de Neves portugál professzor, volt miniszterelnöki tanácsadó, gazdasági szakember előadása felvázolta azokat a kihívásokat, amelyekkel a cigányoknak szembe kell nézni a modern társadalomban. Sajnos a jóléti társadalom modellje nem tudta megakadályozni a cigányok kiszorulását a társadalmi felzárkózás közegeiből (oktatás, érdekképviselet, anyanyelv, stb.), vagyis a marginalizálódást. Ezért nagy feladata van a katolikus cigánymissziónak.

Pápai Tanács üzenetét Alessandra Pander atya hozta Vatikánból. Marcelo Barros előadását a résztevők nagy érdeklődéssel hallgatták. Az atya brazil biblikus teológus, szaktekintély, több egyházi bizottság, kezdeményezés tagja, vezetője. A cigányságot egy sajátos oldalról közölte meg, a nomadizmust vizsgálta biblikus szempontból. Bemutatta ennek értékeit, és párhuzamot vont azokkal az időkkel, amikor az Isten népe is nomád módon élt a Biblia szerint. A második napon a fatimai Szűzanyához is ellátogattak a résztvevők, Isten áldását kérve a cigányokra.

A konferencián köszöntötték a CCIT új elnökét, Claude Dumas-t, francia cigány származású papot.

 

Idén ünnepeltünk a CCIT ötvenedik jubileumát. Gazdag ötven év áll konferencia mögött: ennek köszönhetően most huszonhárom országból érkeztek résztvevők, hazánkból egy kb. húszfős csapat.

A magyar csoport hazafelé útba ejtette Taizét, a dél-francia zarándokhelyet, és megcsodálhatta a szemlélődő ima varázsát, ökumenizmust teremtő erejét.