A Ceferino Ház immáron két éve igyekszik lehetőséget teremteni arra, hogy fiatalok eljussanak a francia Taizé közösség otthonába. Az esztergomi cigánypasztoráció fiataljaival együtt, már közel 15-en tapasztalhatták meg Taizéi lelkiségét, az imádságok szépségét, az kapható élményt.
E zarándoklatok nem csupán hitünkben hoztak fejlődést és új tapasztalatokat, hanem a nemcigány magyar testvéreinkkel és akár külföldi fiatalokkal is erősítette a kapcsolatépítést. A zarándoklat gyümölcse az is, hogy megismerkedtünk Orsós Zoltán atyával, aki látva fiataljaink lendületét, plébániájára hívott bennünket. Így jutottunk el végül Csákánydoroszlóba, ahol a kibontakozó cigánypasztorációs kezdeményezést ismerhettük meg és segíthettük saját tapasztalataink megosztásával.
A Ceferino Ház ifjúsági közösségének dejtári, ludányhalászi és vanyarci tagjai örömmel válaszoltak a meghívásra, s nagy lelkesedéssel indultak –mondhatni – első missziójukra. Volt, aki az énektudásával, volt, aki hitbéli tapasztalatának megosztásával készült. A két napos missziónk során zenei szolgálattal voltunk jelen a szentmiséken, tanúságot tettünk hitünkről és közösségben megélt tapasztalatainkról, s megosztottuk gondolatainkat a cigányság, a cigány-nemcigány kapcsolatok témakörében is.
Csákánydoroszlóban Orsós Zoltán atya a plébános, aki hazánk egyik cigány származású katolikus papja. Ismerkedő beszélgetésünk során Zoltán atya motiválni igyekezett a fiatalokat, s kiemelte számukra, hogy mily nagy szolgálatot tesznek azzal, hogy osztoznak hitükről, származásukról. Úgy vélte: Istennek bizonyára fájdalmas volt látnia fia, Jézus szenvedését. A háborúkban is mindig az van a legnagyobb veszélyben, aki az első sorban áll. De nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Jézus nem hiába halt meg. Azt is látnunk kell, hogy bár az első sorban harcolók elveszhetnek, de az utánuk következőknek már könnyebb lesz.