A Boldog Ceferino Családi Napközi Hálózat tagjai mind egyedi és értékes szolgálatot látnak el és mutattak fel az elmúlt évek során. Kállón, Dejtáron és Vanyarcon közösségi házak és gyermekcsoportok mutatkoztak már évekkel ezelőtt is, míg Valkón ez a plusz tapasztalat nem adatott meg. E csoport az Isten kegyelméből és saját erőfeszítéseiből válik egyre ügyesebbé és értékesebbé.
Valkón jelenleg 3 családi napközis csoport működik, 5-7 fős létszámmal. A gyerekek itt is 6-14 éves korúak, mindannyiuk cigánynak vallja önmagát. A Szent Veronika, a Szent Péter és a Teréz Anya nevén futó csoportok vezetői olyan cigány emberek, akik elhivatottan, felelősséggel igyekeznek a tőlük telhető legjobbat megtenni a gyerekekért.
A napközi életében a hit, a közösség és az iskolai sikeresség jelenik meg értékként, erre épülnek foglalkozásaik. Hitük elmélyítésében és mindennapi megélésében könyvek és az evangéliumi történetek sokat segítenek. A közösségi lét szépségét minden nap megtapasztalják, a gyerekek és a vezetők egyaránt. Legyen szó akár konfliktusról a gyerekek közt, akár nehézségekről az életükben, egyre inkább számíthatnak és támaszkodhatnak egymásra.
Valkón különösen is megjelenik az iskolai sikeresség és előremenetel hangsúlyozása. A csoportvezetők úgy vélik, hogy napjainkban egyre fontosabbá válik az iskolai végzettség. Ez lesz alapja annak, hogy a fiatalok munkába állhassanak, olyan területen, amely képességeikhez és vágyaikhoz is illeszkedik. Mindezek mellett, cigány fiatalokként is ez lehet az egyetlen esélyük, hogy valóban előrébb juthassanak életükben, saját egzisztenciát teremtve. Tán ez indokolja, hogy a napi találkozások fontos része a leckeírás, a közös tanulás, az iskolában történt események megosztása. Mi sem igazolhatja ezt jobban, mint a gyerekek javuló bizonyítványa.(A napközis gyerekek egy csoportjának bizonyítványait elemezgettük. A gyermekek mindannyian 3,1 feletti átlaggal zárták a 2014-2015-ös tanévet. Közülük egy példás és több négyes feletti átlag is megjelent. Volt olyan, aki félévben egy-egy tárgyból bukásra állt, de év végére ezt sikerült javítania. Összességében a művészeti és sporttal kapcsolatos tárgyakban jeleskednek a gyerekek.)
A gyerekeknek ez nem csupán hasznos és értékes hely, hiszen szeretnek itt lenni. Itt barátkozhatnak, őszintén beszélgethetnek csoportvezetőikkel, megoszthatják örömüket és nehézségeiket. A ,,kiöregedő” fiatalok mindig szomorúan fogadják, ha 14 éves koruk után már nem lehetnek a napközi tagjai. Ők rendszeresen visszajárnak a közösségi házhoz, beköszönnek az ottaniaknak, s minduntalan emlegetik, hogy milyen jó volt nekik ott.