Legyetek élő templomok az evangélium örömében!

Június 27-én, immáron 11. alkalommal rendezték meg a Váci Egyházmegyei találkozót, amely a találkozás örömét hirdette. Az esemény vendégfogadója a Nógrád megyei Nagyoroszi volt. A helyi közösség és az egybegyűlt hívők együtt ünnepelhették a 250 éve épült templomot, ugyanakkor mindannyian megemlékezhettünk ,,Mindenki Imre bácsijáról”, a közel egy éve elhunyt Tarnai Imre mesterkanonok, esperes plébánosról.

Dr. Beer Miklós megyéspüspök köszöntőjében a találkozókon megélt örömről, az elhunyt Imre atya értékeiről beszélt. Prédikációjában napjaink nehézségeire tért ki, amelyekben Krisztust kell keresnünk, leginkább egymásban, embertársainkban. Legyen szó szegényekről, hátrányos helyzetűekről vagy menekültekről, nekünk, keresztényeknek Jézust kell követnünk a találkozáskor.

A Ceferino Ház és közössége ebben az évben is részt vett a találkozón, hogy a találkozás öröme mellett, a cigánypasztoráció gyümölcseit és a cigány kultúra értékeit mutassa be. Sátrainkban a cigányság egyik jelképes ételét ismerhették meg az érdeklődők, sőt a saját bodag elkészítésére is lehetőség nyílt. A Boldog Ceferino Családi Napközi Hálózat dejtári, vanyarci, kállói és valkói csoportjai sajátos üzenetet hordozó jelenetekkel, táncokkal és énekkel várták a vendégeket, majd a közösségvezető felnőttek ismertették a napközik küldetését. Közösségünk legkisebb és legnagyobb tagjai is arra törekedtek, hogy munkájuk Isten dicsőségét szolgálja, s a hozzánk érkezőket szeretet fogadja.

Akolitus munkatársunk szentmisén való közreműködésén túl, a főszínpad eseményeit is igyekeztünk követni, s abba bekapcsolódni. Örömünkre lehetőséget kaptunk arra, hogy a gyermekek egyik jelenetét bemutathassuk. A kállói gyermekcsoportunk a keresztutat megjelenítő drámajátékát ajándékozta a találkozó résztvevőinek. A gyerekek előadását csendben kísérték figyelemmel a találkozó résztvevői.  A gyerekek a „Via dolorosa” énekhangjaira, egyszerű mozgással, mély átéléssel tették szinte „tapinthatóvá” Jézus szenvedését a jelenlévők számára. Mindezt igazolhatja a hosszú taps, valamint püspök atya elismerő tekintete is.

Az alábbi linken a Váci Egyházmegyei Katolikus Televízió felvétele tekinthető meg az eseményről: https://www.youtube.com/watch?v=XcIOco5v1AU