,

Az idén Boldog Emilia halálának 83. évfordulóján ismét méltó ünneppel emlékeztünk a nagyszerű vértanúra, aki a családjánál a gyermekénél, még önmagánál is jobban ragaszkodott Krisztushoz. Életét áldozta a hitéért, számára valóban első volt az Isten.
Az öt falu diákjai két kategóriás rajzpályázattal (11év alattiak és 11 év fölöttiek) kezdte az előkészületet az ünnepre. Dejátár, Vanyarc, Kálló, Valkó és Szátok „rajzművészei”, most nem Boldog Emilia életének eseményeiről készítették alkotásaikat, hanem saját életükből olyan történéseket rögzítettek, amelyekben nekik  maguknak is, mint boldog Emiliának a vértanúságban sikerül első helyre tenni Krisztust, az Istennel való kapcsolatot. A legjobb rajzok a helyi értékelés után bekerült a döntőbe, itt független zsűri: Diós Judit, a Kossuth Rádió szerkesztő riportere, Bágya János, a Váci Egyházmegye Pasztorális bizottságának munkatársa, Galbáné Nóri néni, a balasagyarmati Szent Imre iskola Hitoktatója és Klarissza nővér a szécsényi Szegénygondozó Ferencesnővérek házfőnöke értékelte.
Magát az Emilia ünnepet Szátokon tartottuk. Összegyűlt a pályázó falvak Ceferino Házának apraja nagyja.  A közösségi házban Emilia életét megjelenítő színpadi produkciót, és nagyon szép táncot láthattunk. Utána a szentmisén, a templomban az eukarisztikus Krisztus jelenlétében csodáltuk meg boldog Emilia hősies kitartását. A lelkes énekkart két gitáros Guszti bácsi és Dejtárról Sebi és a kannás Ferike kísérte. A Miatyánk alatt különböző településekről érkezett tanulók körül állták az oltárt A pályázat eredményeit a közösségi házban hirdettük ki, és minden indulót jutalmaztunk. Olyan értékes, tartalmas és szép rajzokat készítettek a pályázók, hogy a 11 év alattiak között két első díjat is kiosztottunk: Baranyi Lili Dejtárról és Kovács Heni Szátokról, a 2., 3. díjat Lakatos Pista Kállóról és Engler Angéla Vagyarcról kapták.  A 11 év fölöttiek nyertese Kovács Renátó lett Szátokról, a 2.,3. díjat Berki Rubina Dejtárról és Engler Hanalka Vanyarcról nyerték el. Köszönet a komoly, szép munkáért, nem csak a tanulóknak, hanem a munkatársaknak is, akik méltó módon készítették föl az ifjúságot.